HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Para Sayma Makinesi Nedir

12-01-2021 14:54
Para Sayma Makinesi Nedir

Para Sayma makinesi, banknot matbaası para notlarını veya darphane baskısı bozuk paraları saymak için yüksek teknoloji kullanan bir makinedir.

 

Banknot Sayma Makineleri, haznesine konan banknotların toplam sayımını yada istenilen adet de destelemesini gerçekleştirir.

 

İstenilen adetde desteleme, notları gruplamak ve sarmak için bir araya getirir.

 

Para sayma makinesi, banknot yığınları veya bozuk para koleksiyonları gibi para sayan bir makinedir. Sayaçlar sistem olarak mekanik olabilir veya elektronik bileşenler kullanabilir. Makineler tipik olarak tüm paranın toplam sayısını ekranda görünmesini sağlar veya birim para cinslerinin sayılan adetlerini ,toplamlarını ekranında gösterir

	
para-sayma-makinesi-ekran
Sayım sayaçları, otomat makinelerinde müşteriler tarafından yatırılan paranın miktarını belirlemek için yaygın olarak kullanılır.

 para-sayma-makinesi-okuyucu-sayac
Encoder/Okuyucu

Aslında para sayma makineleri çentik sayma makinalarıdır, paranın geçiş aralığındaki çentikleri sayar ve eninin genişliğinden boyuta uyan parametredeki parayı baz olarak alır, renk sensörleri rengini belirler ve boyut kontrol size dedection ise paranın çentik sayacının aksine enini değil boyunu boyutunu kontrol eder.


Boyutları uymazsa ,örneğin kenarı kıvrık ,katlı yada eksikse makine onu şüpheli para olarak kabul eder.

Paraların sahtelik boyutuna gelince, 

Makinada UV MG IR MT SD DD ve CIS gibi sahtelik algılayıcı sistemlere sahip olabilir, tabi CIS dedektörü tercih edilmelidir,nedenine gelince





para-sayma-makinesi-sahte-kontrol-mor-lambası
UV Lamp / Mor lamba

	

Kalpazanlar para basarken artık hakiki para kağıdı kullanıyorlar ve dolayısıyla UV yani Ultraviyole (Ultraviolet) Mor Lamba maalesef kağıt hakiki olduğundan parayı hakiki olarak kabul ediyor.

para-sayma-makinesi-metal-dedektörü
MG Dedector / Magnetic Dedector

Merkez bankası banknot matbaaları para basarken baskı mürekkebinin içeriğine özel metal tozu koyarlar, bu metal tozu dediğimiz şey demiri keserken çıkan demir tozları vardır ya bildiğimiz, onun özel versiyonu olarak tanımlayabiliriz.


Kalpazanlar para basarken metal tozu koyamıyorlar,koydukları zaman para mürekkebinin rengi bozuluyor.

Son yıllarda bunu da başardıklarını ne yazıkki gözlemliyoruz.

CIS / Contact Image Sensor
para-sayma-makinesi-CIS-sensor
Para Sayma Makinelerinde 21. Yüzyılda en geçerli, güvenli sayım teknlojisisi 
CIS teknolojisidir diyebiliriz.

Bunu, kolay anlatım, benzetme olarak fotokopi makinalarına benzetebiliriz.

Fotokopi makinasını çalıştırdığımızda bir ışık gider gelir kağıdı okur ve basar, para sayma makinasının içine bu sistemin parayı okumak üzere konduğunu benzetebiliriz, hatta Türkiye gibi paraların kalitesi eski yıpranmış rengi soluk şişmiş paraların kullanıldığı ülkelerde ÇİFT CIS’lı para sayma makinesi kullanmak sağlıklı ve mantıklıdır.

Sizlere para sayma makinesinin çalışma prensiplerini aktarmaya çalıştım, ayrıntılı bilgi için Sigma para sayma makineleri 0(532) 2112854 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

 

Gürhan Özalp
Sigma Para Sayma Makineleri
09.01.2021

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.